Категория: Статии

АСТРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В БЪЛГАРИЯ – ЕСЕН 2023

На 23 септември в 09:50 часа българско време настъпва астрономическатаесен. Звездната карта на есенното равноденствие показва, че есента ще е по-студена като цяло и можем да очакваме в определени периоди по-съществени количества валежи от дъжд, особено в източните части на страната. Но между 22 и 28 септември ни очаква прекрасно топло и по-сухо време като цяло. По-слънчево ще бъде времето на 23-ти, макар и не през целия ден. Временно леко понижение в температурите и повишаване на облачността – на 24 септември. Възможно е и краткотрайно преваляване от дъжд тогава, усилване ва вятъра. На 25 и 26 септември очаквам хубаво, по-слънчево и топло време, с усилване на вятъра на 26-ти. Сутрешна мъгла и слана може да има на 27 и 28 септември, разкъсана облачност и понижение на температурите. На места може да се очакват и валежи.

МЕСЕЦ ОКТОМВРИ:
Времето ще се задържи топло и сухо през седмицата 29 септември – 5 октомври. Слънчево и топло ще бъде на 29 и 30 септември (може да има по-силен вятър на 30-ти), на 3 и 4 октомври. Леко понижение на температурите очаквам на 1 и 2 октомври, като на 2-ри може да има разкъсана облачност и да е ветровито. На 5 октомври времето също е обещаващо приятно, ветровито и в следобедните часове може да се заоблачи. Между 6 и 13 октомври времето ще се задържи по-сухо и приятно за месеца, по-често ветровито. На 6 и 7 октомври може да бъде по-влажно и облачно времето, като на 7-ми е възможно и да вали дъжд. На 8, 9 и 13 октомври ще е по-топло и слънчево, с усилване на вятъра на 9-ти. Постепенно ще се понижават температурите на 10, 11 и 12 октомври, като на 12-ти може да има мъгла и слана. През тази седмица Марс във Везни образува неблагоприятен аспект с Плутон, което повишава опасността в световен план за атентати, прояви на насилие и инциденти. В личен план по-предпазливи в действията си трябва да бъдат родените през трета декада, както и хора с други рождени планети в последните градуси на знаците Овен, Рак, Везни и Козирог. На 12 октомври Марс преминава във водния знак Скорпион – воден знак. Но времето ще се задържи все още приятно и по-топло за октомври през седмицата 14 – 21 октомври. Променливо и ветровито ще бъде времето на 14-ти, когато е Новолуние и слънчево затъмнение. Облачно ще бъде на 15, 16 и 17 октомври, когато може да очакваме и валежи с усилване на вятъра. По-топло и слънчево ще бъде на 18 и 19-ти, като в следобедните часове на 19-ти ще започне отново да се заоблачава. На 20 и 21 октомври температурите ще са малко по-ниски, а на 21-ви може и да вали през втората половина на деня. Не са изключени и гръмотевици. Звездната карта на лунната фаза на 22 октомври показва влошаване на времето застудяване през седмицата 22 – 27 октомври. В късните часове на 22-ри Меркурий преминава във водния знак Скорпион, а към него на 23-ти се присъединява и Слънцето. Скорпион е влажен и студен знак. По-ниски температури, облачно време и валежи ще има между 22 и 25 октомври, като на 22 и 23 може да има и по-силен вятър. На 26 и 27 октомври се очаква леко повишение на дневните температури и по-слънчеви часове. Но нощните температури ще са доста по-ниски. Звездната карта на тази лунна фаза показва и възможност за земни трусове (както у нас, така и в Турция, в други страни около нея), за инциденти в строителството, в планините, в мини или метро. Влиянието на слънчевото, а след него и на лунното затъмнение е много мощно.

МЕСЕЦ НОЕМВРИ:
Между 28 октомври и 4 ноември ще има леко подобрение във времето, но по-често с усилване на вятъра. На 28 октомври е Пълнолуние и лунно затъмнение. На този ден, както и на 29-30 октомври очаквам времето да е променливо и ветровито, като не са изключени и гръмотевични бури. На 31 октомври и 1 ноември – леко повишение на дневните температури с тенденция за повече слънчеви часове. Повишаване на облачността в следобедните часове на 1 ноември, а на 2, 3 и 4 ноември времето ще е облачно с възможни краткотрайни валежи. През седмицата 5 – 12 ноември дневните температури ще се повишат. Повече слънчеви часове може да очакваме на 5, 6, 9 и 10 ноември, но като цяло времето ще е променливо, ветровито и са възможни гръмотевични бури. На 7 и 8 ноември времето може да е прохладно, облачно. В нощните часове на 8 срещу 9 и в ранните сутрешни на 9 ноември може да има по-гъста мъгла. В следобедните часове на 11 ноември времето очаквам да се влошава постепенно и на 12 и 13 ноември вече ще има по-съществени количества валежи от дъжд. През седмицата 13 – 19 ноември времето рязко ще се влоши и температурите ще бъдат ниски. Но това е нормално за месец ноември. В по-високите части на планините, а и в някои по-ниски части, може да завали и сняг. Времето ще бъде бурно, с по-силен вятър и валежи. Единствено на 14 и 15 ноември може да има слънчеви часове. В някои райони по света ще има тежки наводнения и други природни катаклизми, сериозно напрежение в световен план – на 13 ноември и Новолуние в Скорпион, в съвпад с Марс и в неблагоприятен аспект с Уран в Телец. През седмицата 20 – 26 ноември можем да очакваме леко подобрение на времето, но ще бъде все така ветровито. По-облачно време и валежи може да има на 20-ти в следобедните часове, на 21 и 22 ноември. На 23 и 24 ноември температурите ще се повишат, но в късните часове на 24-ти времето отново ще се намръщи. На 24 ноември Марс преминава в огнения топъл знак Стрелец и ще носи повече топлина в някои периоди през следващия месец и половина. На 25 и 26 ноември температурите ще са по-ниски, а на 26-ти може вятърът да е по-силен, на места да има бури. През седмицата 27 ноември – 4 декември времето ще бъде променливо, ветровито и студено. Единствено на 2 и 3 декември може да бъде по-слънчево. Валежи с посилен вятър очаквам на 27, 29 и 30 ноември, а също на 1 и 4 декември. Не е препоръчително между 24 ноември и 5 декември родените през първа декада и с други планети в първите 10 градуса на знаците Близнаци, Дева, Стрелец и Риби да пътуват на дълъг път и да предприемат рисковани действия, особено в планините.

МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ:
През седмицата 5 – 12 декември ще имаме затопляне, повишение на температурите и по-сухо време. На 5 и 6 декември – променливо, с разкъсана облачност; на 7 и 8 декември – по-топло и слънчево време. На 8 декември, празникът на студентите, Марс в Стрелец е в съвпад със звездата Антарес от съзвездие Скорпион. А това повишава опасността на този ден от инциденти, особено във вечерните часове, когато Луната ще е в неблагоприятен аспект с Плутон. На 9 и 10 – облачно с възможност за валежи, с усилване на вятъра на 10 декември. На 11 и 12 декември – по-слънчево време и повишаване на температурите. Но да не забравяме все пак, че е декември и не можем да очакваме летни температури. В дните от 13 до 18 декември не се очакват сериозни количества валежи, температурите ще са по-ниски от предходната седмица, а вятърът ще носи усещането за студ. По-приятно ще бъде времето на 13, 14 и 16 декември, макар да е с по-разкъсана облачност. Тогава има повече шанс за слънце. По-облачно може да бъде в следобедните и вечерни часове на 15, на 17 и 18 декември, когато може да очакваме и валежи от дъжд/сняг. Между 19 и 26 декември вече може да паднат по-големи количества сняг. Времето ще е влажно и студено, но не съвсем мразовито. Валежи от сняг очакваме на 19, 22 и 23 декември. Малко по-слънчеви дни се очертават 20 и 21, 24 и 25 декември, като на 24 и 25-ти може да е по-ветровито. На 26 декември времето ще се влоши – ще е облачно, а най-вероятно и ще вали. Седмицата от 27 декември 2023 год. до 3 януари 2024 год. се очертава доста по-студена, особено в източните райони на страната. Температурите ще са много по-ниски, а в някои дни могат да се очакват и минусови температури. Марс и ретроградният Меркурий в Стрелец образуват неблагоприятен аспект с водната планета Нептун. Облачно време и валежи ще има на 27, 28 и 31 декември, както и на 2 януари 2024-та. На 29 и 30 декември ще има и слънчеви часове. На 1 януари 2024 год. също ще е студено, но не очаквам сериозни валежи. На 3 януари има шанс за повече слънчеви часове. Между 4 и 11 януари повече валежи и по-ниски температури се очакват в западните райони на страната.

Зимата настъпва на 22.12.2023 год. в 05:27 часа бг. време. Звездната карта на зимното слънцестоене показва, че ще имаме добро количество валежи през зимата в страната. В Западна България ще бъде доста по-студено през зимата, а в източните части – по-мека като цяло в определени периоди. Времето през месец февруари и първата половина на март 2024 година ще бъде най-студено.
Марги Паскалева
Цялата статия

АСТРО-МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА БЪЛГАРИЯ – ЗИМА 2022/2023

Астрономическата зима в България т.г. настъпва на 21 декември в 23:48 часа българско време. Астрологичната карта на Зимното слънцестоене ни представя глобалната картина на времето през целия сезон. А анализът на звездните карти на всяка лунна фаза през месеците дава информация какво време да очакваме през всяка седмица на месеца. Астрометеорологията дава възможност да добием представа за времето за по-голям период от време, дори за години напред. С нейна помощ можем да планираме личните си и семейни празници, почивки, пътувания, за които хубавото време е важно. А ако планирате своята почивка в друга държава, може да бъде направена прогноза на времето за вашето пребиваване там според координатите на населеното място, съобразено с часовата разлика. Звездната карта на Зимното слънцестоене показва, че зимата като цяло в България няма да бъде така студена през всичките зимни месеци, както се очаква. Но ще има периоди с валежи от сняг и по-силни ветрове, които ще внесат усещането за студ и зимата ще напомня за себе си.

Месец декември
Първата лунна фаза след 21 декември е Новолуние на 23.12, което предвещава по-сухо време в западните части на страната и по-влажно, с валежи (на места от сняг, на места от дъжд) в източните части на страната през седмицата 23.12 – 29.12.2022 год. На 23 и 24.12 ще е по-облачно, с по-ниски температури. На места може да има и мъгли, а в планините – валежи от сняг и по-силен вятър, особено на 24.12. Ако сте решили да ходите на планина, облечете се добре и бъдете по-внимателни за инциденти – по-уязвими са младите хора, родени през трета декада на знаците Овен, Рак, Везни и Козирог, както и всеки друг с рождени планети в последните 5 градуса на тези знаци. Изисква се повишено внимание и при шофиране – Меркурий, планетата на транспорта и пътищата е в съвпад с Плутон в Козирог. На 25 и 26.12 може да има повече слънце, но и да е по-ветровито. На 27 и 28.12 можем да очакваме облачно време, валежи от сняг и мъгли в сутрешните часове. Температурите постепенно ще се понижават. Между 25 и 28 декември Марс в Близнаци съвпада с неподвижната звезда Алдебаран от съзвездието Телец, а тя повишава опасността за по-тежки инциденти, аварии, експлозии, сериозни политически и военни конфликти, природни бедствия и дори атентати (особено на Бъдни вечер и Коледа) в по-уязвимите държави (САЩ, Индонезия, Нова Зеландия, Албания, Германия, Македония, Перу, Чили, Русия, Саудитска Арабия, Сирия, Турция и други). Препоръчително е властите да вземат превантивни мерки и да засилят контрола в страната, по границите ни и по пътищата на страната.

Месец януари
На 30.12 следва лунна фаза Първа четвърт, а с нея идва и сериозно понижение на температурите през седмицата 30.12.2022 – 06.01.2023 год. Тази седмица се очертава много студена, с по-силен вятъра в планините, като не са изключени и бури там. Меркурий от 30-ти вече е ретрограден и в съвпад с Венера и Плутон в Козирог. Шофьорите да се подготвят добре за тежките зимни условия, ако се налага да пътуват е задължително да имат вериги, особено ако ще ходят в планината. Пътищата ще са заледени, хлъзгави и трудно проходими на места. Възможни са и бедствени ситуации в някои райони, с прекъсвания на тока и връзките за комуникация както у нас, така и в други страни по света. В Новогодишната нощ и на 1 януари 2023-та да се внимава за пожари, травми и изгаряния от пиратки и други запалими / избухливи вещества. Родените под знаците и с други рождени планети в знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей да избягват пътувания на 1 и 2 януари, а ако е наложително, да шофират изключително внимателно. На 3 и 4 януари звездите се подреждат по-неблагоприятно за родените вече под знаците и с други рождени планети в Близнаци, Дева, Стрелец и Риби. Вятърът може да е по-силен, а съвпадът на Луната с Марс в Близнаци повишава опасността както за по-тежки катастрофи, така и за пожари / взривове и военно-въздушни атаки.

Първата лунна фаза през 2023 год. е Пълнолуние на 07.01, която бележи тенденциите за времето през седмицата 07.01 – 14.01.2023-та. В някои райони на страната може да е по-ветровито. Температурите през тази седмица ще са типични за месец януари, като по-ниски се очаква да бъдат в планинските райони. По-студено и облачно, на места с валежи, ще бъде на 7 и 12 януари. В останалите дни ще има и слънчеви часове, но вятърът ще носи усещане за студ.

Следващата лунна фаза на 15.01.2023, Последна четвърт, вече предвещава по-съществени количества валежи от сняг през седмицата 15.01 – 20.01.2023. Препоръчително е да се внимава повече в планините от туристите и любителите на зимните спортове. Звездите създават предпоставка за инциденти в планини, като най-предпазливи и разумни трябва да бъдат родените през трета декада на знаците Овен, Рак, Везни и Козирог в дните 15, 20 и 21 януари. На 16 януари по-предпазливи да бъдат родените под знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. Този ден е делничен и много от вас ще са на работа, а не в планина. Но е добре да имате информация, че денят не е благоприятен за вас за всякакви рисковани и важни действия. Облечете се добре и се предпазвайте от простуди.

На 21 януари е Новолуние във Водолей. През седмицата 21.01 – 27.01.2023 очаквам времето да се задържи студено и в някои от дните по-ветровито, но вече с по-малко количество валежи. Леко повишаване на дневните температури и по-слънчево в някои населени места може да бъде на 22, 23, 26 и 27 януари. Следва лунната фаза Първа четвърт на 28.01.2023, която ще ни донесе затопляне на времето през седмицата 28.01 – 04.02.2023. Макар и да е зима, очаквам повишение на температурите, като по-слънчеви ще са дните 30 и 31 януари, и 1 февруари. Между 28 януари и 1 февруари включително Марс в Близнаци, който вече е в директен ход, отново преминава през неподвижната звезда Алдебаран от съзвездие Телец. Тази звезда заедно със звездата Антарес, която е точно противоположна на Алдебаран, образуват оста на „катастрофите и инцидентите“. В Близнаци Марс и Луната на 30 – 31.01 и на 01.02.2023 е повишена опасността от пожари, взривове, прояви на насилие, транспортни и други инциденти. Препоръчително е да се избягва и пътуване на дълъг път. През втората половина на 28 и на 29 (това са почивни дни) Най-внимателни в действията си трябва да бъдат родените под знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей, а на 30 - 31 януари и 1 февруари – родените под знаците Близнаци, Дева, Стрелец и Риби.

Месец февруари
Звездната карта на Пълнолунието на 05.02.2023 поне у нас продължава с позитивното си влияние по отношение на времето. През седмицата 05.02 – 12-02.2023 очакванията ми са то да се задържи с по-високи за сезона температури. По-слънчеви ще са дните 5, 9, 10 и 11 февруари. По-облачно и ветровито може да бъде на 8, 11 и 12 февруари.

На 13.02.2023 е фаза на Луната Последна четвърт и през седмицата 13.02 – 19.02.2023 температурите ще се понижат отново. Можем да очакваме съответно и по-сериозни количества валежи от сняг, но по-съществени пак в планинските райони. В почивните дни (18 и 19.02) трябва най-много да се внимава в планините от скиорите и сноубордистите. На 18 февруари Луната е в съвпад с Плутон в Козирог, което повишава опасността от изгубване, падане в дупки / пропасти, травми на главата и крайниците. На 19 февруари Луната вече е във Водолей като съвпада с Меркурий и заедно са в квадрат с Уран в Телец. Във вечерните часове Луната съвпада и със Сатурн във Водолей. Най-разумни и предпазливи на 18 февруари трябва да бъдат родените под знаците Овен, Рак, Везни и Козирог, а на 19 февруари – родените под знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. На 19 февруари звездите повишават опасността и за токови удари, инциденти с ученици / млади хора, катастрофи, технически аварии и прекъсвания на електричеството в някои населени места, проблеми в комуникационните системи и по пътищата на страната, хакерски атаки и други.

Новолунието в Риби на 20.02.2023 няма да ни донесе по-топло време през седмицата 20.02 – 26.02.2023, но това е логично и надали ще изненадам някого. Все пак е зима и е февруари месец. По-ниски температури, по-облачно и с валежи могат да бъдат дните 20, 21, 25 и 26 февруари, а усилване на вятъра – на 21 и 25 февруари. Повече слънчеви часове можем да очакваме на 22 и 23 февруари. Астрологичната карта на Лунната фаза Първа четвърт на 27.02.2023 год. е доста интересна. През седмицата 27.02 – 06.03.2023 започва постепенно повишение на температурите първо в Източна България, докато в Западна все още ще се задържи по-студено, ветровито и облачно. Валежи може да има на 1, 2 и 3 март, но както вече споменах, по-скоро в Западна България.

Месец март
Затоплянето на времето, което започва в последните дни на февруари, ще продължи и през седмицата 07.03 – 14.03.2023. На 7 март е Пълнолуние, което ясно показва тази възможност. Ще има дни, в които ще има усилване на вятъра (7, 10, 11 март), като на 11 и 12 март възможността за повишаване на облачността е налице, когато може и да вали дъжд в някои населени места.

С лунната фаза Последна четвърт на 15.03.2023 год. следва ново понижение в температурите през седмицата 15.03 – 20.03.2023. Превалявания от дъжд, а по високите части на планините и от сняг, може да има на 15, както и в следобедните часове на 17, 18 и 19 март. И зимата свърши! На 20 март 2023 год. в 23:04 часа българско време Слънцето навлиза в огнения знак Овен и бележи настъпването на пролетта – Пролетно равноденствие. Няма да издавам прекалено много тайни, но през пролетта ще ни се иска зимата да не е свършила – очаква ни като цяло по-водна пролет.

Марги Паскалева
25.11.2022 г.
Цялата статия

Астро-метеорологична прогноза за България – Зима 2021/2022

Тази година зимата у нас настъпва на 21 декември в 17:59 часа българско време. Астрометеорологията е метод, който се използва за прогнозиране на времето чрез астрологични средства. На първо място се анализира хороскопът на сезонната карта – той показва глобалната картина за времето. Построява се хороскоп с точното време на навлизането на Слънцето в кардиналните знаци - Овен (Пролетно равноденствие), Рак (Лятно слънцестоене), Везни (Есенно равноденствие) и Козирог (Зимно слънцестоене). За да се построи какъвто и да е хороскоп са необходими и координати на населеното място. За прогнозирането на времето в България се използват, разбира се, координатите на различните градове. Ние сме малка държава, затова много по-рядко се срещат сериозни промени в знаците на домовете в хороскопите, които имат най-голямо значение при прогнозиране на времето. Освен сезонните карти, се анализира и хороскопа на всяка лунна фаза през месеците, който акцентира върху времето за дните от седмицата. Може би звучи сложно, но това е най-приятният за мен дял на Астрологията. Освен, че е приятно да се правят прогнози за времето, те са и много полезни. Можете да планирате своите отпуски и почивки, пътешествия, обществени мероприятия, всякакви лични или семейни тържества на открито. Когато хората се подготвят за Коледните и Новогодишни празници, аз вече планирам кога да почивам на море, кога да пътувам или да предприема нещо важно, за да не възникнат неприятни ситуации, природни бедствия и някакви други проблеми. От тази гледна точка Астрологията е безценна.

Звездната карта на Зимното слънцестоене на 21.12.2021 год. е с Асцендент Рак (студен и влажен знак) и с 4 дом в знак Дева (студен и сух знак). Това е белег за една абсолютно типична и нормална зима за нашите ширини, т.е. зимата няма да е много по-студена от обичайното. Дева и Рак са студени и влажни знаци, но не най-студените. В 1 дом на Асцендента се намира Луната в Рак, а Нептун е много близо до върха на 10 дом. Няма да досаждам с подробен астрологичен анализ на масовите читатели. Само ще кажа, че през тази зима ще имаме повече валежи и в отделни периоди времето ще е много променливо.

Времето за дните между 21 и 26 декември е прогнозирано и описано в прогнозата ми за времето през есента. В тези първи зимни дни Луната на 21 и 22 декември е в Рак – по-облачни и студени дни, с валежи от сняг. Следват два дни (23 и 24.12) с Луна в огнения знак Лъв – повишение в дневните температури, може да има и някои по-слънчеви райони. На 24 декември очаквам усилване на вятъра, който ще дава усещането за студ. На 25 и 26 декември Луната е в знака Дева, като в неделния ден на 26-ти Луната в аспект с Нептун повишава облачността и възможността за валежи.

Първата лунна фаза от настъпването на зимата е Последна четвърт на 27 декември. Звездната карта на тази фаза показва тенденциите за времето през седмицата 27.12.21 – 01.01.2022 год. През тази седмица времето ще е типично зимно, ветровито и с достатъчно количество валежи от сняг. В някои региони може да паднат и много повече от очакваните количества, което да създаде сериозни затруднения с придвижването и снабдяването в по-отдалечени и слабо населени места. Нептун в Риби (воден знак) е в така важния за времето 4 дом на хороскопа, а Марс в Стрелец (съуправител на знака Скорпион и Асцендента) е в съвпад с неподвижната звезда Антарес от съзвездие Скорпион на 27 и 28. Тази звезда заедно със срещуположно разположената на нея по градуси звезда Алдебаран в зодиакалния знак Близнаци формират известната в астрологията „Ос на катастрофите“. Тези катастрофи по отношение на времето могат да бъдат в преносен смисъл бедствени ситуации и трябва да бъдат готови снегопочистващите фирми, общините и организациите да реагират в спешни ситуации. На 27 и 28 декември ще има усилване на вятъра, а на 29, 30 и 31 декември – по-съществени валежи от сняг. 29 и 30 декември са неблагоприятни дни за пътуване на дълъг път за родените под знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей, а 31 декември за родените под знаците Близнаци, Дева, Стрелец и Риби. На 31 декември Луната е в съвпад с Марс в Стрелец, а това повишава опасността от наранявания и травми при употребата на пиратки, бомбички и всякаква пиротехника в новогодишната нощ. А ако ще пътувате на дълъг път, шофирайте много внимателно на 29 и 31 декември и подгответе добре автомобила си за зимните условия. Не забравяйте да оборудвате автомобила си и с вериги, а личните вещи - с топли дрехи и подходящи обувки / ботуши. В световен план е повишена сериозно опасността от тежки инциденти, аварии, пожари, експлозии, природни бедствия и атентати между 27 и 31 декември.

Месец януари

Новата 2022 година стартираме с Новолуние на 2 януари. Времето през седмицата 02.01 – 08.01 ще се задържи по-студено и с валежи от сняг. Има и възможност да се радваме на слънце, но по-скоро на 8 и 9 януари. Картината в звездната карта на следващата лунна фаза Първа четвърт е сходна. През седмицата 09.01 – 17.01 времето няма да е по-различно от предходната седмица. Сега обаче Меркурий е достигнал съвпад със Сатурн във Водолей и заедно образуват предизвикателен аспект с Уран в Телец. А Марс в Стрелец вече е в предизвикателен аспект с Нептун в Риби. През тази седмица ще има на места, особено в планините, по-силен вятър и снегонавяване, заледяване по пътищата. Ще възникват сериозни проблеми и инциденти по пътищата на страната, както и в планините. 9, 10 и 14 януари са дни с по-опасни и предизвикателни аспекти между планетите, затова избягвайте пътуване на дълъг път в тези дни – 9-ти за представителите на Овен, Рак, Везни и Козирог; 10-ти за Телец, Лъв, Скорпион и Водолей; 14-ти за Близнаци, Дева, Стрелец и Риби. След Коледните и Новогодишни празници това е седмицата, в която може да се очаква и ръст на вирусните инфекции и на болните с Covid.

На 18 януари следва лунната фаза Пълнолуние, при което Слънцето е в точен съвпад с Плутон в Козирог, Луната е във водния знак Рак, а най-важните домове за времето са в най-студените знаци Водолей и Скорпион. През седмицата 18.01 – 24.01 времето ще е най-студено и мразовито. Хората, които живеят в планинските райони и се отопляват с дърва и други средства за отопление, да се подготвят за тази седмица добре. Заредете се и малко повече с хранителни продукти, с лекарства за болните и възрастните хора, с газ за газовите уреди и други неща от първа необходимост, защото може снабдяването на места да бъде затруднено сериозно и дори невъзможно. Пътищата ще са заледени и в някои райони непроходими, а е повишена опасността от прекъсвания на тока поради аварии и скъсване на електропроводи, спукване на тръбопроводи и проблем с водоснабдяването. Звездите са по-неблагоприятно разположени на 18, 19, 20 и 24 януари.

Тенденцията за студено време и валежи от сняг се запазва и през седмицата 25.01 – 31.01 според звездната карта на лунната фаза Последна четвърт на 25 януари. Луната в Скорпион, управляваща изгряващия знак Рак, образува тежък таоквадрат (двоен квадрат) с Уран в Телец и Сатурн във Водолей. Меркурий с ретроградното си движение от 14.01 на 26 януари се връща отново в знака Козирог и е в съвпад с Плутон. По-съществени валежи от сняг и по-студено време можем да очакваме на 25, 26, 29, 30 и 31 януари, по-силен вятър – на 25, 30 и 31 януари. По-слънчеви, макар и зимни, могат да бъдат 27 и 28 януари. На 29 януари Луната е в съвпад с Марс, а 30 януари с Меркурий и Плутон в Козирог. Тези два дни са по-опасни за инциденти с млади хора, за транспортни и инциденти в планините (падане в пропасти, затрупване, измръзване, изгубване), като най-внимателни трябва да бъдат родените под знаците (и с други рождени планети) в Овен, Рак, Везни и особено Козирог. На 25, 26 и 31 януари по-внимателни трябва да бъдат родените под знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей, а на 27 и 28 януари – под знаците Близнаци, Дева, Стрелец и Риби.

Месец февруари

На 1 февруари е Новолуние във Водолей в съвпад със Сатурн и тази тройна „коалиция“ е в предизвикателен аспект с Уран в Телец. Винаги месеците януари и февруари са по-студени у нас, с редки изключения. Затова и не е учудващо, че времето е типично зимно. През седмицата 01.02 – 07.02 времето също ще е студено, но тук тенденцията е по-скоро за по-малко количество валежи и по-ветровито време. По-ниски температури и усилване на вятъра може да очакваме на 1, 6 и 7 февруари, а по-съществени валежи от сняг – на 2, 3 и 4 февруари. Следва лунна фаза Първа четвърт на 8 февруари. Асцендентът в звездната карта е Рак (влажен и студен знак), Луната е в земния знак Телец, а Слънцето в съвпад със Сатурн във Водолей. Меркурий, който от 6 февруари вече е в директен ход, е в съвпад с Плутон в Козирог. Единственият важен показател за малко по-меко време е 4 дом във Везни, затова през седмицата 08.02 – 15.02 може да очакваме повишение на дневните температури и по-малко валежи. По-ветровито ще бъде времето на 8 и 9 февруари, по-приятно на 10 и 11 февруари, а валежи от сняг в някои райони – на 12 и 13 февруари. Слънцето може да ни зарадва на 14 и 15 февруари, но на 15-ти и вятърът ще се усили.

През седмицата 16.02 – 23.02 времето ще бъде по-меко и по-сухо – 4 дом в звездната карта на Пълнолунието е в топлия огнен знак Стрелец, а Луната в огнения знак Лъв. Ако някъде паднат валежи, то количествата ще са несъществени. По-приятно очаквам да бъде времето на 16-ти и през почивните дни на 19 и 20 февруари, които са много благоприятни за разходки и почивки в планината. По-разкъсана облачност ще има на 18, а по-съществена – на 22 и 23 февруари. На 24 февруари следва лунната фаза Последна четвърт, като в хороскопа на тази фаза има ясни и категорични астрологични показатели за ново застудяване и по-сериозни количества валежи от сняг през седмицата 24.02 – 01.03. В тази звездна карта има отново по-предизвикателни опасни планетни аспекти и може да се предположи, че е налице и опасността в някои от дните за по-сериозни инциденти. Марс и Венера до края на месеца (и в първите дни на март) съвпадат с Плутон в Козирог, а Меркурий е в съвпад със Сатурн във Водолей и заедно са в предизвикателен аспект към Уран в Телец. Очакванията ми са за по-сериозни валежи от сняг, по-силен вятър и повишена опасност от транспортни и особено от инциденти в планините, вземайки под внимание по-мекото време от предходната седмица. По-слънчево и по-меко може да бъде времето на 24 и 25 февруари. Много опасни за почиващите в планините са почивните дни 26 и 27 февруари, както и 28-ми. Възможно е изчезване на хора, пропадане в пропасти, затрупване от лавини, травми в областта на главата, краката и гръбначния стълб. По-уязвими на 26 и 27 февруари са родените през трета декада на знаците Овен, Рак, Везни и Козирог. Не по-малко уязвими са и представителите на втора декада на знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей заради аспекта на Меркурий и Сатурн във Водолей към Уран. Избягвайте пътуване на дълъг път на 28 февруари и на 1 март, а в населеното място шофирайте много по-предпазливо. Тъй като Луната е във Водолей на тези две дати, тогава е повишена опасността както за аварии и прекъсване на електричеството в някои населени места (най-вече планинските), нарушаване на телефонните и интернет връзки, токови удари, травми при работа с режещи машини и т.н.

Месец март

На 2 март е Новолуние в Риби, но звездната карта на тази лунна фаза ни показва, че времето през седмицата 02.03 – 09.03 ще бъде по-сухо и температурите ще се повишат. По-разкъсана облачност може да има на 2 и 3 март, а на 4 и 5 март при транзита на Луната в знака Овен очаквам по-приятно и слънчево време. Както вече споменах по-горе, първите дни на март все още са доста опасни за любителите на зимните спортове в планините. Такава опасност съществува на 4, 5 и 6 март. Не предприемайте опасни маршрути и спускания. Опасността от падане на лавини и за други инциденти е голяма. По-ниски могат да бъдат температурите на 6, 7 и 8 март с усилване на вятъра в някои райони на страната. По-слънчево и приятно ще бъде времето както споменах на 4, 5 и на 9 март.

През седмицата 10.03 – 17.03 времето ще бъде типично за месец март по-влажно, но количествата валежите няма да са големи. Слънцето, Юпитер и Нептун в Риби са високо издигнати и на върха на ъгловия 10 дом, а и Меркурий вече е в Риби, затова няма да минем без валежи. Валежите вече ще са по-често от дъжд. Само по високите части на планините все още ще вали сняг. Повече облачност и валежи може да има на 12 и 13 март, повече слънце на 14 и 15 март. По-ветровито, с малко по-ниски температури ще е времето на 16 и 17 март, като на 17-ти може да е по-облачно в някои райони и вали дъжд.

На 18 март е последната преди идването на пролетта лунна фаза Пълнолуние. Звездната карта на тази фаза бележи тенденциите за времето през седмицата 18.03 – 24.03. И сега ще ви зарадвам – времето през тази седмица ще е по-топло и слънчево. Още през уикенда на 19 и 20 март ще бъде чудесно за разходки на чист въздух парка или в планината, за пътувания из страната, за организиране на празници и мероприятия на открито. В по-късните часове на 20 март може да се заоблачи на места, а на 21 и 22 март вятърът да се усили и увеличи облачността. Вземете си чадър за всеки случай на 21 и 22, но дори и да вали не очаквам да е за дълго и в големи количества.

На 20 март 2022 год. в 17:33 часа българско време настъпва астрономическата пролет в България. Ще ви издам малко предварително тайната какво време в глобален аспект можем да очакваме през пролетта на 2022 година у нас. Като цяло тя ще е приятна, по-топла и суха, но не суха през целия сезон. Ще има и валежи, разбира се, а те са много важни за земеделците. По-съществени количества валежи от дъжд, а също и градушки ще има през втората половина на месец април. Повишена е опасността и от наводнения между 16 и 23 април 2022 год. Добре е отсега да се знае, да се вземат превантивни мерки от общините и земеделците, за бъдат избегнати по-тежки последствия за хората. А сега се насладете на настъпваща зима и снегът, за който децата и любителите на планините мечтаят отдавна. Пожелавам ви прекрасни и незабравими мигове, макар и да не е лято! Важното е любовта да топли сърцата ни, бъдете здрави!

Марги Паскалева

18.12.2021 год.
Цялата статия

Цикълът на Сатурн и Плутон – Какво ни очаква?

На 12 януари 2020 година е съвпадът на Сатурн и Плутон в Козирог, с който започва нов 33-годишен цикъл на двете планети. Това звучи скучно и сухо, но то нито е скучно, нито сухо (въпреки Сатурн). Защото този съвпад, този цикъл, винаги е ознаменуван със сериозни и страшни събития на световната сцена.

Нека видим какво се случва при някои от предишните цикли на Сатурн и Плутон (съвпад на Сатурн и Плутон):

 • 1284 г. - заселване на селджуците до Константинопол, което води до големи промени в културни, верски, икономически, политически и териториални аспекти в Европа.

 • 1518 г. – Мартин Лутер поставя началото на Реформацията. Крал Карлос I одобрява плана на Фернандо Магелан за околосветско пътешествие и го финансира.

 • 1618 г. – започва Тридесетгодишната война. Тя преразпределя силите в Европа чрез западането на Свещената римска империя.

 • 1914 г. – избухва Първата световна война, Разпад на империи и монархии – Османска, Австро-унгарска, Руска

 • 1946 г. – започва Студената война. В положителен план се основават ООН и Unicef.

 • 1947 г. – Пакистан се отделя от Индия

 • 1981 г. – разразява се епидемията от СПИН

 • 1982 г. – най-голямата безработица в САЩ и голяма световна икономическа криза

 • 1983 г. – най-дълготрайното изригване на вулкан (Килауеа), продължаващо и до днес.


Освен съвпада, трябва да се вземат под внимание и другите мажорни аспекти на двете планети, например:

Квадрат

 • 1921 г. – зараждане на фашизма и начало на тоталитарните системи

 • 1939 г. избухва Втората световна война


Опозиция

 • 1769 г. – Война за независимост на САЩ

 • 2001 г. – Атентатите и терористичните атаки в САЩ


Какво се случва сега, когато двете планети са на по-малко от градус разстояние?

В момента сме пред заплаха от нова война, след военния удар на САЩ срещу Иран на 3 януари 2020 г., при който загина генерал Касем Сюлеймани. Австралия е заплашена от тотално унищожение вследствие на бушуващите там пожари.

Възможно ли положително развитие и проява на този съвпад и цикъл?

Разбира се, винаги е възможно да се случват добри неща – там, където има разумност. Новият цикъл на Сатурн и Плутон започва в Козирог и разрешението ще дойде именно по Сатурн и Козирог, с които се свързват разумността и дълбоката мисъл.

Да видим какво казва майсторът на астросоциологията, д-р Методи Константинов, в своята Световна Астросоциология за този цикъл:

„Окултните науки се радват на голям интерес в обществото. Те са от първостепенна важност.“

Окултните науки, познания и сили (Плутон) трябва да се приземят (Козирог), да се приложат в нашето ежедневие. Те трябва да се използват за доброто на всички хора, на цялото ни общество, за цялата планета. Да бъдат в услуга на нуждаещите се, страдащите и търсещите. В политиката (Плутон) трябва да властват разумност и предпазливост (Козирог), да се въздържаме (Козирог) от агресия и насилие, за да се избегнат войни и конфликти.

Астрологията, като царица на окултните науки, също може много да помогне да се справим с мощните планетни енергии и да ги трансформираме във висшите им аспекти.

Могат да ни помогнат и следните думи на Учителя Петър Дънов за Сатурн:

За глупавите хора Сатурн е крайно разрушителен. От всички богове най-умен, най-мъдър и с най-голяма опитност е Сатурн.Той не е лековерен да вярва на думи само. Като отиде при него някой човек, той веднага разглежда живота му от единия до другия край, и като намери даже една погрешка, казва: „Хайде, върви си! С тебе работа не може да се върши." Той не е снизходителен към погрешките на хората. Започнете ли да се извинявате, че сте слаби хора, че грешите, той казва: „Човек трябва да бъде абсолютно справедлив и умен - нищо повече.”

Ще си пожелая всички да сме абсолютно справедливи и умни, да покажем на Хронос и Хадес, че сме готови за положително включване в техния 33-годишен танц на небесната сцена.

Радислав Кондаков

Използвана литература:

 1. Световна Астросоциология, Автор: Методи Константинов, Издателство Бяло Братство, 2019, ISBN 978-954-744-369-3

 2. Астрологията – Езикът на Вселената, Тематичен подбор от Словото на Учителя, Автор: Учителя Петър Дънов, Издателство Бяло Братство, 2018, ISBN 978-954-744-346-4

Цялата статия