Берн Юречич


Берн Юречич (Словения)

доклад за XVII астрологична конференция: КОГА ПРЕЗ ГОДИНАТА? – Нов поглед върху слънчевата революция

Резюме: Западната астрология използва различни методи за предвиждане на събитията, тенденциите или развитието на дадена ситуацията. Новите времена донесоха много нови прозрения и практики. Слънчевото завръщане не е нова прогностична техника, астролозите са я използвали от много векове. Популярността на солара днес се дължи до голяма степен на развитието на компютърната скорост в изчисляването на астрологичните карти. Тъй като обаче различните подходи носят нови идеи, нови перспективи и нови възможности, астрологията все още се развива и обогатява. Практиката ни носи нови прозрения и често ни помага да открием съвсем нови подходи.

Авторът за първи път се сблъсква с метода Слънчева революция преди тридесет години и бързо го адаптира като основен прогностичен инструмент в консултативна си работа. Без да знае, че повечето книги казват, че Слънчевото завръщане дава само някаква обща информация за дадената година, той е разработил своя собствена техника за използване на Слънчевите завръщания, напълно различна от известните досега.

Хороскопът на слънчевавата революция е карта на небето, изчислена в момента, когато транзитното слънце заеме същата позиция в която се намира в рождената карта. Това означава, че солара ще показва потенциалите, събитията и обстоятелствата, които ще настъпят през годината до следващия рожден ден. Повечето от наличната литература за Слънчевите революции твърди, че тези събития могат да настъпят по всяко време през годината, и за да разберем точният момент трябва да се използват и комбинират други прогностични методи, като транзити, прогресии и други. В продължение на много години работа с тази техника авторът е установил, че картата на Слънчевото завръщане съдържа нужната информация за времето, когато ще се случат дадените събития, без да се използват други астрологични методи.

Лекцията също така включва и допълнителни теми, като избора на домова система (авторът използва системата на Кох), въпроса за точността на часа на раждане, дилемата на нашето възприятие на събитията, възможността за използване на този метод при ректификация, релокация и др.

Простотата на този подход при определяне на времевите диапазони на събитията, позволява на астролога да си изгради една точна картина на базата на соларната карта и дори да посочи конкретни дати през годината на които биха се случили тези събития. Този подход също така предоставя възможност тази информация да се предаде на клиента по един по разбираем и използваем за него начин.

Теми разгледани в доклада:

Слънчевото възвръщане е подценяван астрологичен метод за предсказване. За да се намерят точните дати на събития през една година се препоръчва използването на други прогностични техники, докато солара остава на заден план. Лекцията на Берн Юречич ще разгърне тази тема много по-широко, и ще покаже как солара може да бъде използван за определянето на събитията, емоционални състояния и обстоятелствата по един много по-лесен начин. Допълнителни изчисления и инструменти не са необходими и няма нужда да се чертае нова карта. Астрологът има нужда само от една двойна карта на Слънчевата революция, за да направи своята  прогноза.

– След 30 години работа с предимно соларни карти, Берн ще представи своя подход заедно с различни примери.

– Коя домова система да използваме?

– Релокацията на човек за рожденият му ден, за да намери по благосклонни аспекти и позиции е:  неизбежно, необходимо или безполезно?

– Полезността на този метод при ректификация на натални карти.

 

За мен: Взех астрологията на сериозно в началото на 90-те години, на етап от живота си, който изискваше отговори на много от натрупаните по това време въпроси. Тъй като за всичко се захващам с ентусиазъм, беше въпрос на време да тръгна професионално по пътя на астрологията. Достигнах до един от най-важните моменти на това пътуване през лятото на 2009 г., когато успешно завърших квалификацията си за получаване на международно признатата астрологична степен ISAR CAP в Чикаго, САЩ. Председател съм на Словенското астрологично дружество.