Елементи и качества на зодиакалните знаци

КАРДИНАЛНИ ЗНАЦИ:
Овен, Рак, Везни и Козирог
Ако слънчевият ви знак е кардинален, то вие сте родени да бъдете лидери. Ще се чувствате неудовлетворени, ако сте подчинени на някого. Трябва или да сте шефове, или сами да сте си началници. Ако работите в сфера, където не можете да осъществявате собствените си идеи, резултатът ще е физическа умора, психическо напрежение, потиснатост. А това в даден момент да отключи и някое хронично заболяване. Въпреки общата кардиналност, всеки знак е различен и според своя елемент – Овенът е кардинален огнен, Ракът – кардинален воден, Везните – кардинален въздушен и Козирогът – кардинален земен. Всички кардинални знаци притежават вътрешна сила и увереност, дори и Везните. На тях просто им трябва повече време да го осъзнаят и партньор, който да подкрепя идеите им.

Овен:
Ще преуспеете в поприще, съответстващо на огнената ви природа. Огънят е свързан с ентусиазъм и всичко, което вълнува, е в състояние да вдъхне у вас и в другите надежда. Изпитвате нужда да командвате парада – Марс управлява вашия знак. Прилягат ви всички начинания, позволяващи да привлечете вниманието и да спечелите признание. Чувствате се с вързани ръце, ако не разполагате с пълната свобода да слагате начало на всякакви нови начинания. Овенът е роден водач и първооткривател. Може да се реализира във всяка област, стига да му бъде дадена възможността да ръководи. Той е смел и никога не бяга от отговорност. Дори и да не заема ръководна длъжност, той ще бъде неформалният лидер в колектива. На Овена му подхождат професии като спортисти, инженери, военна или полицейска служба, зъболекари, хирурзи, месари, железарски занаяти, каскадьори и т.н.
Рак:
Ще се чувствате удовлетворени и преизпълнени с вдъхновение във всяка сфера, която съответства на кардиналната ви водна природа. Водата е свързана с всичко дълбинно и всепоглъщащо, което непрекъснато се променя и е обградено с ореола на тайнството. Независимо дали работите в ресторант като готвач, в болница или сте човек на изкуството, докато работите имате нужда от свой кът и от време навреме – от усамотение. Професионалното поприще трябва да осигурява простор за вашето богато въображение. По природа сте създадени да покровителствате и да се грижите за другите. Със своята емпатичност и грижовност бихте били чудесна медицинска сестра или лекар, социален работник или ръководител в тези сфери. Освен, че обичате да хапвате, умеете и да готвите прекрасно, което да направи някои от вас безценни готвачи. Ракът обича водата, както и да бъде добре подсигурен. Често можете да го видите като капитан на кораб или хотелиер.
Везни:
Ще берете плодовете на любовта в професия, която е в съзвучие с вашата кардинална въздушна природа. Въздухът е свързан с всичко, даващо простор на интелекта и мисловните ви пътешествия. От вас става отличен съдия, който трябва да се произнесе по някое престъпление, но самото изпълнение на присъдата е функция на Плутон и Скорпион. Имате нужда от възможност да проявите вроденото си чувство за справедливост – да кажете плюсовете и минусите на всичко и всички около вас. Ще се чувствате удовлетворени, ако работите в екип. Ще бъдете незаменими във всяка професия, даваща възможност да разрешавате спорове, да внасяте спокойствие у хората, да продавате или рекламирате различни продукти – дрехи или козметика.
Козирог:
Ще се трудите с любов в професия, която е в съответствие с вашата кардинална земна природа. Земята е свързана с всичко стабилно и практично, със здрави основи и потенциал за растеж. Родени сте да направлявате и съветвате другите, да използвате големите си запаси от на-трупан опит. Никога не се впускате в рисковани начинания, винаги добре обмисляте всичко. Достатъчно е да се занимавате с нещо доходоносно, което ви дава възможност да се изкачите на върха на професията, която сте си избрали. Могат да се реализират успешно като учени и математици, строителни предприемачи, археолози, антиквари, геолози, икономисти, контрольори, часовникари и т.н.

НЕПОДВИЖНИ ЗНАЦИ:
Телец, Лъв, Скорпион и Водолей
Ако Слънчевият ви знак е неподвижен, вие сте родени организатори. За да се чувствате удовлетворени в професията си, трябва да сте човекът, поел отговорността да подсигури успеха на фирмата или начинанието, в което участва. Вие трябва да сте този, който прави нещата да се случват и всичко да върви по вода. Нека кардиналните знаци да командват, а подвижните да изпълняват ролята на посредници. Вие сте опората на другите, които им дават усещането за сигурност и стабилност. Нуждаете се от работа, в която да носите отговорност. Все пак и тук важен е елементът, към който принадлежи всеки зодиакален знак. Телецът е неподвижен и земен. Лъвът е огнен, Скорпионът воден, а Водолеят – въздушен. Всички неподвижни (наречени още фиксирани) знаци трудно се решават на сериозни промени, защото ги усещат като заплаха за тяхната стабилност.

Телец:
Вашата земна природа се нуждае от нещо стабилно, практично, със здрава основа и потенциал за растеж. Изпитвате потребност да разполагате с всички факти, които да обмислите добре, докато се уверите, че е дошло време въз основа на тях да действате. Ще преуспеете във всяко поприще, където имате възможност да обуздавате импулсивното поведение на другите и да градите здрава основа за собственото си бъдеще. Силата ви е в създаването на големи корпорации – Ваши и на другите. Вие сте лоялни, упорити и сте готови да работите денонощно в името на това, с което сте се заели, което от година на година се разширява все повече и повече. Освен това сте и лоялни – ако другите успеят, успехът ще бъде и ваш. Телците се чувстват най-добре, когато успеят да материализират идеите си. От тях стават чудесни финансисти, моделиери, цветари, юристи, консултанти, скулптори и т.н.
Лъв:
Огънят е свързан с всичко вълнуващо, нестандартно, дръзко, което е в състояние да ви вдъхнови. Изпитвате потребност да се изразявате открито, да бъдете уважавани и оценявани. В противен случай ще бъдете неудовлетворени от себе си. Ако ви пречат да осъществявате оригиналните си мащабни идеи, ще се чувствате най-нещастният човек на света. Вие никога не свирите втора цигулка и ще работите усилено, за да бъдете оценени по достойнство и когато талантът ви бъде оценен и възнаграден, ще добиете самочувствие и ще се чувствате успели. Всяка професия, в която можете да покажете на какво сте способни, ще ви кара да се чувствате щастливи. А най-щастливи сте, когато сте под светлините на прожекторите.
Скорпион:
Водата е свързана с всичко дълбинно и всепоглъщащо, обвито в ореола на тайнственото. Каквото и поприще да изберете, имате потребност да получите възможността да стигнете неговите дълбини, да му се отдадете изцяло. Нищо не е в състояние да убегне от орловия ви поглед. Имате силно развита интуиция и високи критерии. Родени сте да изследвате всичко, защото не намирате покой, докато не решите загадката или проблема. Имате собствен подход и не обичате някой да ви диктува какво и как да провите, пък бил той и вашият началник. Не сте от хората, които прибързано ще дадат воля на бушуващите във вас емоции. Отстрани може да изглежда така, сякаш сте се примирили. Но придобиете ли достатъчно вътрешна увереност, ще покажете на другите, че или ще стане както вие кажете, или ще напуснете. Много често Скорпионите могат да бъдат срещнати в съдебната зала като съдии, в прокуратурата и полицията, както и като контролни органи, психолози, хирурзи и т.н.
Водолей:
Въздухът е свързан с интелекта и с всичко променливо. Никога няма да се чувствате щастливи в професия със строги правила и установено работно време. Притежавате невероятна организаторска дарба, но искате нещата да станат както решите вие. По природа сте общителни и широко скроени. Държите приятелски с всички. Ще сте по-удовлетворени в поприще, където носите отговорност най-вече пред себе си. Освен, че сте индивидуалисти, и оригиналният ви поглед върху всичко изисква простор и свобода. Подобно на всички неподвижни знаци, не понасяте глупаците и ако ви принудят да изпълнявате безплодни нареждания, можете да се заинатите като магаре на мост. Подхождат ви професии, даващи ви възможност да подреждате пъзела от проблеми. От Водолеите излизат чудесни учени. Техният планетен управител Уран се свързва и с астрологията, новите технологии, авиацията, големите организации.

ПОДВИЖНИ ЗНАЦИ:
Близнаци, Дева, Стрелец и Риби
Представителите на четирите подвижни слънчеви знака са родени да посредничат. Никога няма да бъдете щастливи, ако от вас се очаква през цялото време да стоите на едно място. Изпитвате потребност непрекъснато да се движите, да пътувате, да обикаляте и да разпространявате информация и идеи. Вие сте прекрасните посредници между кардиналните водачи и неподвижните организатори. За да работите с любов, се нуждаете от пълна свобода, да имате разнообразие в заниманията си, да ви възлагат интересни задачи. Всяка професия, обвързваща ви по един или друг начин и налагаща да носите отговорност за действията на другите, ще ви навлече стрес и емоционална потиснатост. Въпреки това работата, която отговаря най-пълно на въздушната стихия, зависи и от елемента на зодиакалния знак, т.е. дали човек е подвижен въздушен (Близнаци), подвижен земен (Дева), подвижен огнен (Стрелец) или подвижен воден (Риби) знак. Най-ценното качество на подвижните знаци е тяхната адаптивност.

Близнаци:
Въздухът е свързан с всичко, което представлява предизвикателство за вашия пъргав ум. Не ви допада да се заседявате на едно място, както и да работите твърде продължително време. Вие сте непостоянни и понякога ви е трудно да се задържите дълго на едно работно място, докато не намерите своето място в живота. Често работите в най-малко две направления, а в младежките си години на някои от вас им е трудно да установят своя път в живота, докато не разберат какво точно искат да правят. Подхождат ви професии, които позволяват да разгърнете потенциала и реализирате новаторските си идеи. Мястото ви е там, където можете да дадете воля на острия си ум и имате пространство за изява – писатели, говорители, преподаватели, търговци, автомобилисти, журналисти и т.н.
Дева:
Земята е свързана с практичното и добре обмисленото. Нуждаете се от възможността да разчиствате около себе си безпорядъка със своята проницателност, хладен ум и спокойствие. Вие изпитвате необходимост да бъдете нужни на хората и да служите. Безценни сте с анализаторските си способности и в откриването на грешки, които никой друг не забелязва. Незаменими сте в медицината с поставянето на точните си диагнози. Не бихте изпитали истинско удовлетворение, ако се нагърбите да бъдете началник. Подхождат ви и професии, с които да бъдете в услуга на хората – счетоводители, секретари, работа с документи, учители, занаятчии, техници, мед. сестри, хигиенни инспектори и т.н.
Стрелец:
Огънят е свързан с всичко вълнуващо и предизвикателно в пълния смисъл на думата. И вас трудно ви свърта на едно място. Неспокойният ви дух ви подтиква периодично да променяте обстановката около себе си, за да се отървете от еднообразието и да преследвате мечтите си. За вас са подходящи поприща, свързани с риск, както и професии, където ще бъдете полезни с вашия оптимизъм, вдъхновение и идеализъм като спорта, религията, преподаването, юридическа професия и други сфери, даващи възможности за много пътешествия и изучаване на света. Вие сте свободомислещи, открити и искрени. Известни сте още като „душата на компанията“ и се нуждаете от сърдечни колеги, за да се задържите по-дълго на едно място. Но можете да бъдете много груби в ис-креността си, а хората са чувствителни. И ако това е вашият работодател, ще трябва да потърсите друга работа. Но не се тревожете, вие сте родени късметлии.
Риби:
Вашата подвижност и водна природа са свързани с всичко, което се движи, загадъчно е и многослойно. От вас ще стане страхотен психолог, лекар или свещеник – интуицията ви е заложена по рождение. Умеете да изслушвате и сте чувствителни, състрадателни. Хората ще ви търсят, за да си споделят проблемите с вас или да им помогнете по някакъв начин. Само не позволявайте да се възползват от добрината ви и да ви използват. Заложете на Нептуновата си проницателност и нестандартно мислене в избора на поприще. Не бихте се чувствали добре като началник, освен ако не сте от редките представители на слънчевия си знак – акулите. Най-щастливи сте, когато помагате на другите, защото сте всеизвестни с мекия си характер и чувството ви за хумор. Богатото ви въображение би ви хвърлило в необятната творческа работа като актьори, поети, танцьори, художници и т.н.

Автор: Маргарита Паскалева