Коя историческа дата е най-подходяща за съставяне хороскоп на България. Прогноза за 2016 и 2017 година

Резюме от публична лекция на Кирил Стойчев изнесена на 23.10.2015 в гр. Варна

chart bg

 

1. ИСТОРИЧЕСКА ОБОСНОВКА НА ДАТАТА ЗА КОЯТО Е ПОСТРОЕН ХОРОСКОПА НА БЪЛГАРИЯ

Според най-древната известна класификация на съответствията между зодиакални знаци и територии, обобщена от Клавдий Птоломей в неговия труд Тетрабиблос, на територията, на която сега се намира България е присъден знака КОЗИРОГ: „Обитателите на Македония, Тракия и Илирия имат афинитет към Козирога и Сатурн, ето защо гонят печалбата, не са особено цивилизовани и не проявяват голямо чувство на общност в институциите си„.

Близо две хиляди години астролозите са считали територията на нашата страна подвластна на знака Козирог. Но изхождайки от това принципно положение, ние не можем да построим хороскоп на държавата България, за целта е необходима точна дата.

След 1990 г. се разрази продължителна дискусия в астрологичните среди за това кой е точният момент в който е създадена българската държава, без да е налице единомислие. Предлагани са много варианти, повечето от периода 680-681 г, когато според историците Аспарух създава Първата българската държава.

Една от тези карти е предложена от руският астролог Михаил Левин и ректифицирана от него за дата 24.04.680 в полунощ. Предложения асцендент на картата е Козирог, Слънцето е в Телец.

В новата история на България с най-голяма тежест е датата на обявяването на Независимостта на България на 22.09.1908г. Трябва да отбележа, че датата 22.09.1908 г. е по стар стил, по Юлианския календар. За да приравним тази дата по Григорианския календар, който използваме днес (нов стил), трябва да добавим 13 дни. Така че за астрологични изчисления е редно да се използва датата 5.10.1908 г. като дата, на която е обявена Независимостта на България.
Важността на този акт произтича от факта, че до този момент България е била формално във васална зависимост спрямо Турция, съгласно клаузите на Берлинския договор от 1878 г. Съединението от 1885 не променя този факт.

 

Исторически преглед на събитията довели до обявяването на Независимостта на България
„Ходът на събитията във втората половина на лятото на 1908 г. се преценява от княз Фердинанд и правителството на Малинов като благоприятен за обявяване на независимостта. Направените отново дипломатически сондажи обаче показват същата непреклонност към обявяване на българската независимост.
Дипломатическите стъпки се затрудняват от шума, който чуждите дипломати и журналистите в София вдигат периодично, предричайки съвсем близо обявяването на българската независимост.
Склонен към сложни, но добре премислени ходове, княз Фердинанд заминава в средата на лятото за Европа, за да извърши сам необходимите проучвания, а заедно с това да отклони вниманието на света, че се готви непосредствено действие. При това положение почти всички дипломатически представители в София са вече сигурни, че „опасността“ от обявяване на независимостта е преминала, щом като князът е вън от България.
На 21 септември княжеската яхта „Цар Крум“ акостира на русенското пристанище, посрещната от министрите. Князът ги поканва в салона и след размяна на любезности, заявява: „Утре ще обявим независимостта“. Впрочем всички са били вече готови за такова изявление.
През нощта специалният влак пътува към старата българска столица, където ще стане тържествената церемония. На гара Търново огромно множество с национални знамена посреща влака. Князът обаче го няма.“

– откъс от „История на България с някои премълчавани досега исторически факти 681–2001“
Петър Константинов

Ето и свидетелството на Хр.Стойков, „Провъзгласяване на Независимостта на България, В. Търново, 1910 г.)

Щом стигна влака при спирката „Трапезица“, Негово Величество, облечен в мундир, обкичен с всичките си ордени, слезе и се запъти пешком, сам самичък, подпиращ се на бастон, за „Асенова махала“. Говори се, че Царят бил в същото облекло, с което за пръв път бил стъпил на българска земя. Още се говори, че той, верен на традициите на древните български царе, поел по същия този път, по който и те някога са вървели, през Асенова махала, за църквата „Свети 40 мъченици”.

Събраното множество при Царевец се спусна в буен безпорядък към църквата, за да вземе участие във великото дело… През време на молебена Царят стоеше на владиковия трон и дълбоко бе унесен в тайнственото религиозно настроение.

В 12 часа Негово Величество с тих, бавен и спокоен тон прочете следующия Манифест към българският народ…“
МАНИФЕСТ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД“По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о’ Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узли, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.Да живее свободна и независима България!Да живее Българският Народ!

От астрологична гледна точка, важно е да се установи точният час на събитието. Според свидетелството на очевидците, четенето на манифеста е започнало в 12.00 часа. Прочитането му с „тих, бавен и спокоен тон“ отнема точно 3 минути и 30 секунди. следователно часът в който е прогласена българската независимост е 12ч. 03 мин и 30 сек.

Ето и самата астрологична карта

 

От 5 октомври 1908, 12:03:30 и досега, България е независима държава!

Логично е да възникне въпроса: Избран ли е моментът на обявяване на Независимостта от астрологична гледна точка?
За Фердинанд е известно, че е имал интерес към окултните науки (Стефан Груев, „Корона от тръни”)
Първо, моментът наистина е избран и не е случаен, той е съгласуван с политиката на Австро-Унгария, която единствена подкрепя актът за обявяване на независимост на България. Това разбира се е свързано с нейните имперски амбиции. На следващия ден – 6.10.1908 императора на Австро-Унгария обявява анексирането на териториите на Босна и Херцеговина (формално намиращи се във васална зависимост от Турция).
Любопитна подробност е, че Асцендента на императора на Австро-Унгария Франц Йозеф е на 11 гр. Везни, където се намира Слънцето на 5-6 октомври
Второ, датата е пазена в тайна от Фердинанд, за да не би странични фактори да попречат на провъзгласяването на независимостта в точния ден и час.
Трето, манифестът е прочетен точно в 12.00 часа, когато Слънцето е в най-високата си точка от своя денонощен път, което се счита от астрологична гледна точка за най-благоприятното време от деня.
Следователно, има косвени основания да мислим, че моментът е избран и въз основа на астрологически показатели, но липсват преки исторически сведения за това.

Акценти в хороскопа

Слънце ВЕЗНИ, в 10 дом, Слънце квадрат Уран. Силна позиция на Слънцето по дом, но слаба по знак
Асцендент Стрелец, Юпитер в 9 дом, в знак Дева. Създава се връзка между 1 и 9 дом дом в картата – съдбата на страната ни ще бъде свързана с чужбина и чуждестранно влияние ще определя нейното бъдещо развитие и политика
Луна Водолей – (растяща, в тригон със Слънце). В тази позиция има потенциал, който според мен все още не е използван докрай. Луната символизира народа, и с тази позиция говори за висока степен на интелигентност и научен потенциал. Не случайно в изследвания оценяващи интелигентността на нациите, ние сме в челните места, която ни най-малко не съответства на икономическото развитие на страната ни.
Сатурн – упр. на 2 дом (държавните финанси). Слаб Сатурн в хороскопа – в знак Овен, в падение и в падащ дом – 3-ти дом. Тази слаба позиция е индикатор за икономически и финансови кризи.
Нека да видим по какъв начин стандартните прогностични методи в астрологията работят в астрологичната карта на България.

 

2. АСТРО-ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗ

Използван метод: символични дирекции 1гр. = 1 год.

Астрологичен анализ на най-важните дати в обществено политическият живот на България

Бунтовната 1923 г.


На 14-тата година от обявяването на независимостта на България, през 1923 година, дирекционния Марс (символизиращ агресията, борбата) прави съвпад с МЦ (символизиращ властта).

Събития:
09.06.1923 – Деветоюнски военен преврат – свалено е правителството на А.Стамболийски
06.1923 – Юнско въстание
23.09.1923 – Септемврийското въстание
Акценти при дирекционните аспекти
Марс съвпад МЦ на 09.06.1923, в момента на обявяването на Септемврийското въстание 23.09.1923, Марс е съвпад със Слънцето
В допълнение – Дир. Плутон прави квадрат към МЦ


Деветосептемврийския преврат – 09.09.1944


09.09.1944 – Деветосептемврийски преврат. С помощта на Съветската армия (армия на чужда държава! – 9 дом) на власт идва правителство на ОФ
Акценти при дирекционните аспекти
Дир.Юпитер съвпад с МЦ! Юпитер е планета, която символизира едновременно чужбина (в случая – СССР) и идеологиите (комунизма)

Дир. МЦ и Слънце в тригон към Нептун (другата планета, която символизира комунистическата идея)


10 ноември 1989 – промяна във властта


На 10.11.1989 – Тодор Живков е свален от власт след 35 г. управление на страната
Акценти при дирекционните аспекти
Дир. Марс съвпад с АСЦ, орбис 0.00 – изключително точен и същевременно показателен аспект за настъпилото събитие
Две години по късно през 1991-1992 – Нептун съвпад МЦ, на власт идва СДС и президента Желев.


Кризисната 1997 година


Хронология на събитията

10.01.1997 – Бунтове пред парламента
22.01.1997 – П.Стоянов встъпва в длъжност
04.02.1997 – Николай Добрев връща мандата
12.02.1997 – Служебно правителство на Стефан Софиянски
21.05.1997 – Иван Костов става премиер
Акценти при дирекционните аспекти
Дир. Уран съвпад с ИЦ, орбис 0.10 Няма как да не направи впечатление дори и на лаик в областта на астрологията, че винаги когато дирекционна планета направи съвпад с някоя от важните точки в хороскопа на България – АСЦ, МЦ, ИЦ, винаги има важно историческо събитие, което съответства много точно на характера на планетата. Уран например има символика на бунтове и анархия


2001 – Завръщането на царя


17.06.2001 – Избори за НС, ръководената от Симеон Втори коалиция от партии печели изборите. Месец по късно Симеон е избран за министър председател
Акценти при дирекционните аспекти
Дир. МЦ съвпад с Уран


Бойко Борисов – премиер


27.07.2009 – Бойко Борисов е избран за премиер
Акценти в хороскопа
Дир. Северен Възел съвпад с МЦ


Борисов подава оставка, БСП и Орешарски идват на власт


2013 г. – след поредица от протести пред Парламента, Б.Борисов подава оставка, предсрочните избори се печелят от ГЕРБ, но тази партия не успява да състави правителство и на власт идва БСП и Пламен Орешарски

Акценти в хороскопа
Дир. Юпитер съвпад с АСЦ
(повторение на темата от 1944 година!) Показателно е, че два пъти при важни дирекции на Юпитер печели една и съща политическа сила – БКП (БСП)


Бойко Борисов – втори мандат като премиер


На 7.11.2014 Б.Борисов е избран за втори път за министър председател
Акценти в хороскопа
Дирекционен Плутон на МЦ – отново имаме дирекционна планета на МЦ при смяна във властта. Прогностичният метод символични дирекции работи в картата на България от дата 05.10.1908 г. с точността на швейцарски часовник.

Движение на транзитния Юпитер
Проследихме влиянието на дирекционния Юпитер и установихме, че то по безспорен начин е свързано с важните дати в политическата история на България. Дали това е така и с транзитния Юпитер?

12 годишният цикъл на транзитния Юпитер и преминаването му през най-важният сектор от хороскопа свързан с държавната власт – 10 дом, който е включва в себе си знака Везни и малка част от знака Скорпион

1910 – смяна на правителството
1922-23 – смяна на правителството
1934 – смяна на правителството
1946 – смяна на формата на управление (от монархия към република), цар Симеон II пада от власт
1957-1969-1981 – властта е в ръцете на комунистите
1993 – 30.12.1992 – правителството на Ф.Димитров пада от власт. Идва Л.Беров подкрепен от БСП
2005 – Симеон Сакскобургготски пада от власт, идва правителство на С.Станишев – БСП
09.2016- 09.2017 предстои Юпитер да влезе отново в 10 дом! Анализът на това астрологически събитие в в края на статията

3. АСТРО-ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗ
Нека отново да се върнем към астрологичната карта на България


Картата от 1908 г. бележи съдбата на България с финансово неблагополучие.

Защо?
2 дом Козирог, Сатурн управител на 2 дом в падение в знака Овен в трети дом – падащ дом, Сатурн в опозицията със Слънцето, управител на 8 дом (проблем със държавен дълг)
Установих по безспорен начин че движението на планетата Сатурн е главния сигнификатор на ик. кризи през 20 и 21 век в България.

Астрологичен метод – символични дирекции

Първа национална катастрофа 1913 г.


28.07.1913 – Букурещки мирен договор, България губи Добруджа, 2 млрд. лева финансови загуби, 250 000 бежанци

Акцент в хороскопа
Дирекционен Сатурн в съвпад ИЦ – 0.03 гр. орбис!


Втора национална катастрофа 1918-1919г


Втора национална катастрофа 1918-1919 г
Ньойският мирен договор налага на България и тежки репарационни задължения, възлизащи на стойност 2 милиарда и 250 милиона златни франка, които да изплаща за срок от 37 години с 5% лихва, което я довежда до чужд финансов контрол.
Акценти в хороскопа
Дирекционен Сатурн съвпад с Локус Фортуна (точката, която в най-голяма степен символизира националното богатство в хороскопа на една държава).
Дирекционен АСЦ съвпад с Южен възел
Дирекционен Плутон квадрат Сатурн (управителя на 2-ри дом!)


Движение на дирекционния Сатурн

Всеки от съвпадите, които дирекционния Сатурн прави в своя ход бележи важен и най-често кризисен момент за икономиката на България.

Затрудних се само с определянето на събития свързани с годините 1960 и 1987, но успях да открия следната информация в книгата на Анчо Бекяров „Четвърт век в УБО“:
През 45-годишното си съществуване комунистическият режим в България е фалирал два пъти – през 1960 и 1987 г.

Ето още една графика, която илюстрира връзката между позициите на дирекционния Сатурн и икономическото развитие на България

1980 – дир. Сатурн съвпад с ДСЦ
1987 – дир. Сатурн съвпад Плутон
1991 – дир. Сатурн съвпад С.Възел
2009 – дир. Сатурн съвпад Нептун
При транзитното движение на Сатурн също се установих ярко изразена цикличност


1929 – Стрелец – световна ик. криза
1947 – Лъв – национализация
1987 – Стрелец – натрупва на държавен дълг и криза в икономиката
1997 – Овен – икономическа криза
2007 – Лъв – няма криза (първо изключениеІ
2017 – предстои Стрелец?
Фактите показваат че съществува 10 годишен цикъл на Сатурн, свързан с преминаването му през огнените знаци, който бележи критичните за икономиката години!

Движение на транзитния Сатурн бележи и периоди на възход
Периоди на възход
Сатурн преминава през знаците Везни-Скорпион
1923-1929 – 11% ръст на икономиката

Сатурн преминава през знаците Водолей-Овен
1934-1939 – 7% ръст

Сатурн преминава през знаците Везни -Скорпион
1950-1956 – 22% ръст

Графика отразяваща икономическия растеж на България в периода 1966 – 2011 година 1980-1985 – 6 % ръст (сравни в графиката)

Дългосрочен ръст при преминаване на Сатурн през сектора отбелязана в хороскопа от знаците от Телец до Дева
2000-2008 – Телец-Дева (сравни в графиката)
1970-1979 – Телец-Дева (сравни в графиката)
Астро-икономическия анализ показва отчетлива корелация между периодите на възход и упадък на икономиката и циклите на планетата Сатурн


4. ПРОГНОЗА за 2016 и 207 година

Проведеният анализ разкри кои са най-важните астрологични фактори, които оказват влияние върху икономическата и политическа картина в България. Нека да видим кои са предстоящите аспекти през 2016 и 2017 година и какво е възможното им отражение в нашата обществено-икономическа действителност.

символични дирекции за м. октомври 2016 година

Акцентът е  върху дирекционен Сатурн съвпад с върха на 8 дом, и дирекционен асцендент съвпад със Сатурн.

Тези аспекти могат да се изтълкуват по следният начин – задлъжняване с дългосрочни негативни последици за българската икономика. Още в момента на раждане на българската независима държава тя е зачената в дълг. Обявяването на независимостта на България е свързано и с финансови задължения, които е трябвало да поеме нашата страна. Става дума за откупването на турския дълг към Русия останал от времето на Освободителната война, както и на Източните железници, за които България е трябвало да изплати немалка сума.

Загубите във последвалите войни водят до нови задължения, които българският народ трябва да изплаща. Но тези задължения не са поети доброволно, те са ни били наложени по силата на губещата позиция, която имаме в тези войни. По-големият проблем е дългът образуван в края на 80-те (създаден по волята на управляващите!), който доведе до срив на икономиката през началото 90-те година на 20-ти век.

Проблемът с държавният дълг е заложен в хороскопа чрез аспекта на Сатурн (управител на 2 дом) и Слънцето, управител на интерсептирания знак Лъв във 8 дом. Всеки кредит, който държавата вземе ще се превръща във воденичен камък, който ще тегли икономиката към дъното.

Проблемът днес е, че вноските по дълга трябва да се връщат, а това няма как да се случи при неработеща икономика. Това води до дългова спирала, при която се тегли нов кредит, за да се покрият задълженията по стария. Тежестта на дълга, който се трупа понастоящем от правителството ще падне върху целият български народ. Ситуацията не би била толкова лоша, ако трупането на дълг не съвпада с предстоящи през 2017 г. аспекти, които говорят за наближаваща световна икономическа криза. (за повече информация виж тук)

Другият аспект който прави впечатление е съвпада на дир. Лилит с Асцендента – един аспект който е трудно да бъде изтълкуван еднозначно. Ретроспективният анализ, който направих на аспектите на  Лилит откриха интересна зависимост – те съвпадат с предишни кризи свързани с бежанци – нещо което наблюдаваме и днес и ще създава проблеми и през следващите една-две години.

Трябва да се отбележи и приближаването на Юпитер към МЦ на хороскопа на България, той ще влезе там в края на 2016-та година. Анализът показа че преминаването на Юпитер през 10 дом е съпроводено със смяна на правителството. Така че предстоят две трудни години в икономически аспект и бурни в политически. 2016-та ще е по-добра в икономическо отношение от 2017 г., последната ще бъде и начало на нова световна икономическа криза.

Кирил Стойчев