Взаимоотношения и карма

Взаимоотношения и карма

В синастриите (астрологичен метод за сравняване и установяване съвместимостта между два и повече хороскопа) могат да се намерят много неща свързани с кармата. Много хора, с които съм разговаряла на тази тема са споделяли с мен, че имат чувството за някакъв дълг към конкретен човек (близък за тях). Аз също съм имала такива усещания. Затова първото нещо, което гледам в синастрия, е Сатурн. Той винаги показва областта, в която имаме да учим уроци (които не е задължително да са негативни). Дори не е задължително да действа ограничаващо, както обикновено се споменава за Сатурн.

Ако Сатурн от картата на даден човек е в съвпад с лична планета (Слънце, Луна, Венера) или с асцендента на друг човек тогава има предпоставка за силна привързаност помежду им, има взаимно влияние. Сатурн е и власт, така че когато той се свързва с личните планети на друг човек, може да се окаже, че човекът със Сатурн има силна власт над другия. А може и двамата заедно да се чувстват по-сигурни. Човекът със Сатурн е този, който диктува правилата – той носи отговорността, той планира и структурира. Той внася респект и уважение.

В много от браковете се забелязват синастрични аспекти на Сатурн с Венера, със Слънцето, с Луната. Няма значение кой дом ще бъде активиран, но точно в конкретната област има изпитания и уроци за научаване (слага нещата в ред). Обикновено човекът с личните планети се чувства ограничаван и се чувства задължен с нещо на човека със Сатурн. Това е потискащо. Но обикновено при Сатурново възвръщане или при квадратура на транзитен към радикален (рожден) Сатурн идва усещането, че старият дълг на човека, чиито лични планети са в аспект със Сатурн, вече е изплатен и нищо не му дължи. Конкретните задължения и обвързаност вече са изплатени. Така че при транзитите на Сатурн много от връзките се видоизменят. Не е задължително те да бъдат разрушени. Някои връзки приключват, но други израстват.

Зависи от желанието на двамата да се справят с предизвикателствата . По-младите хора преживяват по-трудно първото Сатурново възвръщане и квадратурата към радикалния Сатурн. След това възвръщане ако човек си е научил уроците и се е приспособил към новите ситуации, вече по-възрастен той преживява по-леко и не така стресиращо аспектите му.

Улегналият вече човек е по-склонен да прави отстъпки и да променя себе си, вместо да се опитва да променя другия и да налага своето мнение. Когато човек сам положи усилие да добие сигурност в самия себе си, тогава той вече няма да има нужда да я търси чрез партньора, за да постигне стабилност. Затова човекът със Сатурн трябва да се изправи сам срещу своите страхове и несигурност, а не да ги проецира върху партньора.

Има и други неща, които се свързват с кармата в синастриите. Ако нечия планета (особено личните) или асцендента попадат в нечий 12-ти дом, той добива чувството за задълженост към другия. Знаците Рак, Скорпион и Риби, както и 4, 8 и 12 домове са кармични. Ако нечии планети попадат в 12-я ви дом може да ви се наложи да давате много от себе си и дори да се посветите на другия човек, дори и да не ви се иска. В началото това може да е доста натоварващо. Същият ефект се получава и при силен Нептунов аспект към лични планети на другия. И ако преодолее човек първоначалния стрес и допусне този човек до себе си, връзката може да стане дори силно телепатична. Особено когато Нептун в синастрията съвпада с със Слънцето, Луната и Венера на партньора, се получава чувство на обща идентичност, съпричастност, съчувствие и симпатия. Така че, има усещане за единство между двамата партньори. Когато планети на друг човек попадат във вашите водни домове – 4, 8 и 12-ти, вие сте доста уязвими пред него, той просто „чете” във вас. Тази „интимност” може да ви хареса, но ако пък не ви харесва да сте така предвидими и „прозрачни“ за партньора, трябва да избягате от тази връзка.

Съществуват и други фактори за кармичност в определени връзки. В някои случаи човек получава повече, а в други дава повече. В някои връзки дори енергията е изравнена – взаимно даване и получаване. В сравняването на хороскопите различните фактори за съвместимост са много, но факторите, които показват евентуални проблеми в дадена връзка са предизвикателните (квадратури, опозиции и някои съвпади) синастрични аспекти на личните планети на единия партньор към Сатурн, Уран, Нептун и Плутон на другия. Тези аспекти показват областите, в които двамата могат да преживеят конфликти, разочарование, чувство за манипулация или недоверие. Но тези предизвикателни аспекти могат да имат и положителен ефект след преживяното напрежение, да извлекат поука от тях и двете страни. Има случаи, когато напрежението между двама е толкова голямо, че е трудно да се преодолее, поради големите различия помежду им. Но в други случаи, когато има хармония между енергиите, целите и идеалите (показано от поне няколко хармонични аспекта между личните им планети и асцендента), предизвикателните аспекти могат да бъдат стимул, необходим за развиване на самосъзнанието им, оценявайки взаимната си индивидуалност.

 

Автор: Маргарита Паскалева