17-та астрологична конференция на БАА – резюме

Радислав Кондаков

доклад за XVII астрологична конференция: Планетата Ерида – значение и влияние

Резюме: Коя е тази неизследвана планета и какво е нейното влияние, за което се знае толкова малко? В доклада ще бъдат разгледани астрономически и митологични аспекти на Ерида, както и събитията при откриването на планетата, които са свързани е нейната природа. Разбира се, ключовите думи и понятия, значението на Ерида в домовете от хороскопа, позициите й по знак. Кой знак управлява Ерида и къде екзалтира?

За лектора: Магистър по електронни системи за контрол и управление, софтуерен архитект и инженер. Член на УС на БАА. Занимава се с астрология от 1996 г, като от 2004 г. провежда курсове, обучения и семинари. Определя се като представител на съвременната българска астрологична традиция, създадена от Учителя Петър Дънов, както и изследовател на богомилската астрология. Сред астрологичните му открития и теории са влиянието на астероидите (2010 – 2012г.) , голямото значение на Сириус (2018 – 2019 г.), както и на планетата Ерида. Автор на книгите „Легенди за земята и небето“, „Богомилските водачи“, „Кратки разкази с неочакван край“ и „83 признака и други щуротии“. Редовен участник с доклади в конференциите на БАА.

 

Веселина Стойчева
доклад за XVII астрологична конференция: Лицата на Венера в наталната и прогностичната астрология

Резюме: Венера може да има различни проявления в хороскопа. За да разберем какво ни дава Венера в прогностиката, трябва първо да определим значението на Венера в рождената карта. Един и същи аспект на Венера може да означава различно събитие в живота, в зависимост от нивото на проявление на Венера. За да разтълкуваме правилно аспектите на Венера в прогностиката, трябва първо да разберем в наталната карта Венера какво символизира. В това астрологично проучване съм изследвала няколкостотин натални карти, включени са много примери от натална и прогнотична астрология, които онагледяват тезите ми.


За мен
: Интересът към звездното небе ме съпътства през целия ми живот. По професия съм мениджър, но от 2008г се занимавам професионално само с астрология. Направила съм много астрологични изследвания и проучвания на различни теми, някои от тях са за Психичните разстройства, Кармата и прераждането в астрологията, Астрологичните предпоставки за щастие във връзките, Здраве, чакри и планети За мен астрологията е наука, която постоянно се развива, така както се променя и нашия живот.

Водя лекции и курсове по астрология, правя астрологични консултации. Член съм на БАА, участвала съм с доклади на Х, ХІІ, ХІІІ, XIV, XV, XVI конференции на БАА, както и на много семинари и астрологични мероприятия.

 

Д-р Светла Балтова

доклад за XVII астрологична конференция – Планетни взаимодействия в човешкия организъм

Резюме: В настоящата лекция се разглеждат влиянията на планетите върху функциите на всеки от главните органи в тялото. Някои от тези влияния са синергични, други противодействат едно на друго с цел да се запази равновесие в системата. Ще бъде  разгледано и съответствието между физиологичните и духовни функции на органите.   

За лектора: Д-р Светла Балтова е работила като лекар със специалности кардиология и ревматология.  започала е да изучава астрология през 1983 г. През 1994 г. е била на семинар на Ингрид Нийман по медицинска астрология към Хубер Институт в Цюрих. През 2001 и 2003 г. е участвала на семинари по антропософска медицина във Пфорцхайм, Германия, на които  изучавана  евритмия „Хореокосмос” и сидерална астрология, представени от Роберт Пауъл.

Автор е на книгите: „Астрология и астропсихология за всеки”, „Планетите и ритъмът на човешкия живот”, „Новата медицина”. Всички издадени от ИК „Хермес”. В последната си книга са представени проявите в тялото на дванадестте архетипа, заложени в зодиакалните знаци.

 


Берн Юречич (Словения)

доклад за XVII астрологична конференция: КОГА ПРЕЗ ГОДИНАТА? – Нов поглед върху слънчевата революция

Резюме: Западната астрология използва различни методи за предвиждане на събитията, тенденциите или развитието на дадена ситуацията. Новите времена донесоха много нови прозрения и практики. Слънчевото завръщане не е нова прогностична техника, астролозите са я използвали от много векове. Популярността на солара днес се дължи до голяма степен на развитието на компютърната скорост в изчисляването на астрологичните карти. Тъй като обаче различните подходи носят нови идеи, нови перспективи и нови възможности, астрологията все още се развива и обогатява. Практиката ни носи нови прозрения и често ни помага да открием съвсем нови подходи.

Авторът за първи път се сблъсква с метода Слънчева революция преди тридесет години и бързо го адаптира като основен прогностичен инструмент в консултативна си работа. Без да знае, че повечето книги казват, че Слънчевото завръщане дава само някаква обща информация за дадената година, той е разработил своя собствена техника за използване на Слънчевите завръщания, напълно различна от известните досега.

Хороскопът на слънчевавата революция е карта на небето, изчислена в момента, когато транзитното слънце заеме същата позиция в която се намира в рождената карта. Това означава, че солара ще показва потенциалите, събитията и обстоятелствата, които ще настъпят през годината до следващия рожден ден. Повечето от наличната литература за Слънчевите революции твърди, че тези събития могат да настъпят по всяко време през годината, и за да разберем точният момент трябва да се използват и комбинират други прогностични методи, като транзити, прогресии и други. В продължение на много години работа с тази техника авторът е установил, че картата на Слънчевото завръщане съдържа нужната информация за времето, когато ще се случат дадените събития, без да се използват други астрологични методи.

Лекцията също така включва и допълнителни теми, като избора на домова система (авторът използва системата на Кох), въпроса за точността на часа на раждане, дилемата на нашето възприятие на събитията, възможността за използване на този метод при ректификация, релокация и др.

Простотата на този подход при определяне на времевите диапазони на събитията, позволява на астролога да си изгради една точна картина на базата на соларната карта и дори да посочи конкретни дати през годината на които биха се случили тези събития. Този подход също така предоставя възможност тази информация да се предаде на клиента по един по разбираем и използваем за него начин.

Теми разгледани в доклада:

Слънчевото възвръщане е подценяван астрологичен метод за предсказване. За да се намерят точните дати на събития през една година се препоръчва използването на други прогностични техники, докато солара остава на заден план. Лекцията на Берн Юречич ще разгърне тази тема много по-широко, и ще покаже как солара може да бъде използван за определянето на събитията, емоционални състояния и обстоятелствата по един много по-лесен начин. Допълнителни изчисления и инструменти не са необходими и няма нужда да се чертае нова карта. Астрологът има нужда само от една двойна карта на Слънчевата революция, за да направи своята  прогноза.

– След 30 години работа с предимно соларни карти, Берн ще представи своя подход заедно с различни примери.

– Коя домова система да използваме?

– Релокацията на човек за рожденият му ден, за да намери по благосклонни аспекти и позиции е:  неизбежно, необходимо или безполезно?

– Полезността на този метод при ректификация на натални карти.

 

За мен: Взех астрологията на сериозно в началото на 90-те години, на етап от живота си, който изискваше отговори на много от натрупаните по това време въпроси. Тъй като за всичко се захващам с ентусиазъм, беше въпрос на време да тръгна професионално по пътя на астрологията. Достигнах до един от най-важните моменти на това пътуване през лятото на 2009 г., когато успешно завърших квалификацията си за получаване на международно признатата астрологична степен ISAR CAP в Чикаго, САЩ. Председател съм на Словенското астрологично дружество.

 

 


Кремена Радулова

доклад за XVII астрологична конференция:  Астрологичният сценарий на Елевсинските мистерии

Резюме: Какво са Елевсинските мистерии и как може да ни помогне тяхното разбиране за един по-смислен живот.
Най-напред ще направя бърз преглед на архетипните роли и съответно на тези на Деметра и Персефона, основни действащи лица в Елевсинските мистерии.
Историята на Деметра и Персефона в 4 астрологични действия. Силата на мита в живота на човека.“

За мен. Казвам се Кремена Радулова и живея с астрологията от 1990 година. През тези години преминах през много школи и обучения, писах, говорих, споделях, консултирах, обучавах. Продължавам да правя всички тези неща и до днес с още по-голямо удоволствие. За мен астрологията е най-вече философия и начин на живот. Опитвам се да свържа всяка една част от битието с астрологичните закони. Имам страница във фейсбук Астро фокус, повече от 10 години, водя и рубриката за ежедневни хороскопи на astrohoroscope.info. Превела съм 2 книги и съм редактор на повече от 10 на астрологична тематика. Имам издадена една собствена книга – Попитай Луната. Съавтор съм на Лунната диета с Нейрографика. Водя астрологични разходки в София.
От няколко години, благодарение на любезната покана на БАА, участвам в годишните семинари и конференции. Темите, които споделям са повече в сферата на себепознанието и интердисциплинарните връзки.

Кирил Стойчев
доклад за XVII астрологична конференция – Астрология и статистика

Резюме: Днес има много радетели на идеята астрологията да се върне в университетите, да бъде равнопоставена като наука на астрономията, физиката, социалните науки. Наука в най-широкия класически смисъл е систематизирано достоверно знание, което може да бъде убедително обяснено чрез логиката и което е експериментално проверимо въз основа на научния метод. Няма по-добро средство да бъде проверена експериментално астрологията от статистиката. Ако има определена закономерност в позицията на планетите и тяхното влияния върху групи от хора с общи характеристики, това може да бъде установено с методите на  статистиката. Това е и задачата, която си поставям с този доклад.

За лектора: По образование – икономист, по призвание – астролог. От 2004 г. – председател на Българска астрологична асоциация, лектор по астрология, участник с доклади във всички конференции на Българска астрологична асоциация, автор на 5 книги.


Димитър Кожухаров
доклад за XVII астрологична конференция:
„За разделението на времето“ – прогностичните техники в елинистичната астрология съгласно Реторий Египетски (VI в.)

Резюме: Тема на лекцията са прогностичните техники в елинистичната астрология според преведен наскоро  текст от старогръцки, за който се счита, че принадлежи на Реторий Египетски. В текста Реторий  прави синтез на прогностичните техники така както са описани от Доротей, Птоломей, Ветиус Валенс и Антигон. В доклада ще бъде направен както анализ  на текста,  така и ще се покаже как работят на практика елинистичните техники с конкретен пример на лице починало от Ковид-19.

За лектора: Инж. Димитър Кожухаров завършва специалност „ геодезия, картография и фотограметрия” в УАСГ (София) след което дълги години работи в един от институтите на БАН. С традиционна астрология се занимава от средата на 80-те години на ХХ век. Автор е на  курс по класическа натална астрология (на български) и по персийско-арабски прогностични техники (на руски). Изнасял  е доклади и  лекции в страната и чужбина – Виена, Киев и  Генуа.

 

 

Маргарита Паскалева

доклад за XVII астрологична конференция – Склонността към зависимости в хороскопа

Резюме: В доклада представям рождените предпоставки към зависимости в хороскопа и най-вече от алкохол, наркотици и хазарт. Зачестилите през последните години зависимости на млади хора, които с поведението и действията си унищожават своя и живота на близките си, ме подтикна да направя своите астрологични анализи и изследвания по тази тема в рождените хороскопи на зависими хора. Терминът „зависимост“ означава натрапчиво влечение, подтикващо човека към определени действия с цел получаване на удоволствие. Това е патологична форма на поведение, изразяваща се в стремеж към бягство от реалноста посредством изменение на психиката. Важно е да спомена, че физическата зависимост винаги е съпроводена от психологическа. Началото на формиране на зависимостта винаги се случва на емоционално ниво – интензивно преживяване, което оказва влияние на психологическото състояние, съпроводено от повишено настроение, еуфория, радост, чувство на удовлетворение. Колкото по-рано бъдат забелязани промените в поведението на човека, толкова и вероятността да му бъде помогнато за преодоляването на зависимостта е възможна.

Кратка автобиография: родена съм и живея в град София със семейството си. Имам 30 годишен стаж в здравеопазването като медицинска сестра, като през последните 5 години от тях работих като старша медицинска сестра на отделение и успоредно с това – председател на Софийската колегия към Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. Завършила съм Полувисш медицински институт към Медицинска академия по специалност „Медицинска сестра“ – общ профил, бакалавърска степен в Медицински университет – София по специалността „Здравен мениджмънт“ и магистърска степен по специалността „Мениджмънт на социалните дейности“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Изучавам астрология от 1997 год., а консултант по астрология от 2010 год. Член съм на УС на Българска астрологична асоциация и лектор по астрология към БАА. Участвам активно в конференции и семинари на БАА.